Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Милион евро „пенсия" за еврокомисарите

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Еврокомисарите, които напуснат постовете си в края на тази година, когато изтича мандатът на ЕК, ще получат по над 1,2 млн. евро под формата на пенсии и други плащания. Това се казва в съобщение до медиите на изследователския център "Оупън Юръп". Точният брой на комисарите, които ще се оттеглят, не се знае, но те ще бъдат поне 20.
Според "Оупън Юръп" натрупалата значителен стаж Маргот Валстрьом, която е комисар по връзките между институциите и комуникационната стратегия, ще получи почти 1,9 млн. евро, ако напусне ЕК тази година. На Катрин Аштън, която замести Питър Манделсън като комисар по търговията и заема поста от по-малко от година, ще бъде отпусната годишна пенсия от 10 хил. евро. Към това ще се прибавят т.нар. преходни плащания от по 90 хил. евро годишно в продължение на три години, както и още 19.909 евро по друго направление.
В тези суми не влизат заплатите и другите плащания, на които имат право комисарите по време на своя мандат. Членовете на ЕК получават основни трудови възнаграждения в размер на най-малко 238 хил. евро на година. Председателят на комисията Жозе Барозу взима годишна заплата от над 290 хил. евро. Като цяло 27-членната ЕК начело с Барозу е струвала на данъкоплатците в ЕС над 75 млн. евро през целия й петгодишен мандат.

публикувана от

Copyright © 2004-2023 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев