Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Пазарът на имоти се “съживява”

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

През последните два месеца не се наблюдават понижения в цените на жилищата, увеличават се и отпуснатите ипотечни кредити и пазарът вижда първите признаци на съживяване. Около тази теза се обединиха ръководствата на Българска предприемаческа камара в строителството и Национално сдружение за недвижими имоти.

Като първи знаци на съживяване на пазара на жилища строителни предприемачите сочат задържането на ценовите нива през април и май, както и появата на активно търсене от страна на купувачи с пари в брой.


“Купувачите постепенно се завръщат окуражени от намалените цени и възможността да намерят качествени имоти на добри цени. Недоверието между всички участници на пазара – банки, потребители и инвеститори започва да спада”, констатира председателят на Национално сдружение за недвижими имоти, Лъчезар Искров.


От Българската предприемаческа камара в строителството и Национално сдружение недвижими имоти опровергаха напълно опровергаха очакванията за тотален срив на пазара на имоти. “Вижда се края на кризата”, заявиха единодушно от ръководствата на организациите. Най-кризисните месеци за бранша са били декември, януари и февруари, докато през април и май се наблюдава ръст на огледите от 41% в сравнение с предходен период.


“Броят сделки и оборотите като дъно вече е преминато. От тук нататък вече очакваме ръст”, заяви Страхил Иванов, управител на агенция за недвижими имоти„Явлена”.


Българска камара на предприемачите в строителството е единодушна, че цени под 700-1000 евро за квадратен метър жилищна площ, каквито са в момента, са нереални. По-ниските цени от своя страна ще бъдат за сметка на качеството. По данни в населението има около 3 милиарда лева спестявания, които могат да се инвестират в недвижим имот, но хората очакват спад в цените. Търговците на имоти обаче са на мнение, че цените няма да поевтиняват повече, защото не могат да паднат под своята себестойност особено в условията на констатираното оживление. Корекция се очаква единствено в ценовите нива при надценените имоти.

публикувана от

Copyright © 2004-2022 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев