Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

ЕП затяга заплатите на евродепутатите с цел да накара повече хора да гласуват

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Европейският парламент е готов да затегне дисциплината по отношение на заплатите и трудовите разходи в опит да накара гласоподавателите да дадат вота си на предстоящите европейски парламентарни избори, предаде EUbusiness.

Предвид скандала с разходите на британския парламент и ЕП беше принуден да действа, още повече че злоупотребите със служебни средства там са дори по-големи. И отново в машинациите са замесени депутати от Великобритания, като в единия случай британски евродепутат е отклонил 500 хил. евро към семейната си компания.
От месец юли, когато ще се сформира новия ЕП, всички евродепутати ще получават месечна заплата от 7 665.31 евро. Заплатата ще се осигурява от ЕП. До момента заплатите на евродепутатите се плащаха от страните-членки в зависимост от това кой депутат коя страна представлява. Размерът на надницата се ограничаваше до размера на заплатите в националния парламент на съответната държава. Най-добре платени бяха италианските евродепутати – 11 700 евро месечна заплата, а най-зле – българските – под 1000 евро.
Някои страни-членки като Италия и Австрия не искат да намаляват заплатите на евродепутатите, но разликата с предишните заплати ще трябва да се покрива от тях. И въпреки това проблеми със заплатите ще има, защото депутатите от по-бедните страни-членки ще получават в пъти повече от колегите си от националния парламент и дори от премиера си.
Отделно всеки евродепутат получава 17 540 евро за да плаща на секретари и асистенти, които да извършват необходими проучвания. Именно с тези средства най-често стават злоупотреби, като някои депутати наемат свои роднини за асистенти, а други дори плащат фиктивно за асистенти, сочи одит на ЕП от миналата година. Затова от юли депутатите няма да могат да наемат свои роднини за асистенти, въпреки че тези, които вече са наети, ще останат на изпитателен срок.

публикувана от

Copyright © 2004-2022 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев