Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Избираме родни депутати за Европейския парламент

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

6.704.059 души имат право да гласуват на 7 юни за български депутати в Европейския парламент. Те избират измежду 10 партии, три коалиции и един независим кандидат. Бюлетините, с които ще се гласува и с които всяка изборна секция в страната трябва да разполага на 7 юни, са 14 на брой.

Гласоподавателите имат право само на една преференция, т.е. могат да сложат съответния знак (Х, кръст или V) срещу кандидата, който предпочитат да е на първо място в техния вот.

За недействителни ще се смятат гласовете, когато в пликовете има повече от една бюлетина, когато пликът е празен, когато бюлетината не е по образец или в нея има вписани думи и знаци, които по някакъв начин разкриват тайната на вота или самоличността на избирателя.

Евровотът се произвежда по пропорционална избирателна система с национални изборни листи на политически партии, коалиции на политически партии и независими кандидати чрез преференциално гласуване.
Преференциалните гласове, подадени за отделните кандидати, се вземат предвид, ако броят на гласовете, получени за кандидата, възлиза най-малко на 15% от действителните гласове, подадени за съответната кандидатска листа.
Територията на страната е разделена на 31 избирателни района, които съвпадат с избирателните райони за последните избори за народни представители.

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев