Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Бежанците са намелели със 700 хил. през 2008г

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Броят на бежанците, принудени да напуснат родните си места заради въоръжени конфликти, е намалял със 700 хил. души през изминалата 2008 г. в сравнение с предходната. Това съобщават световните агенции, цитирайки разпространения днес годишен доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанцит.

80% от бежанците са хора от развиващи се страни. ООН полага грижи за 25 млн. по света, от които половината са жени и деца. В доклада се припомня, че в глобален план по домовете си са се завърнали едва 2 млн. бежанци, т.е. отчита се намаляване на завръщанията с 34%. Със 17 на сто са намалели и случаите на репатрирани бежанци.

В документа има и класация на страните, в които има най-много бежанци заради въоръжени конфликти. На първо място е Колумбия е с 3 млн. души, следвана от Ирак с 2,6 млн., регионът на Дарфур в Судан е на трето място с над 2 млн. бежанци.

Над 830 хил. са поискали през 2008 г. право на убежище в Южна Африка, се отчита още в доклада. По този показател я следват САЩ и Франция със съответно 49 хил. и 35 хил. молби за получаване на убежище.

публикувана от

Copyright © 2004-2023 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев