Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Злоупотребите на правителството „лъсват”

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

„500 млн. лв. потънали в проекта "АЕЦ "Белене"?”, „Установени са сериозни злоупотреби в "Мини Марица Изток"”, „Разкриха нарушения за 8 млн. лв. в Министерството на отбраната”. С тези заглавия осъмваме днес в навечерието на смяната на правителствата. А проверките и разследванията започват тепърва.

Само за почистването, а не за строителството на АЕЦ „Белене” досега са похарчени 800 млн. лева, които са потънали в нечий джоб. Това заяви бъдещият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков в интервю за "Стандарт"."В други държави с подобни проекти тази дейност излиза максимум 250 млн. лв. Недоумявам къде са отишли останалите около 500 млн.", каза Дянков. Той посочи, че през последните месеци във ведомството на Петър Димитров са сключвани договори за големи суми, които може да минират бюджета за няколко години напред.

Заключенията на доклада на комисия от експерти на БЕХ ЕАД, назначена преди повече от 2 месеца с цел финансов одит на „Мини Марица Изток” ЕАД показват допуснати от оперативното ръководство на дружеството сериозни злоупотреби и нарушения на финансовата дисциплина, липса на контрол при планиране и изразходване на финансови средства на дружеството, както и липса на контрол при провеждане и финализиране на процедури по ЗОП за доставки на активи и услуги.

Друг доклад за нарушения на стойност над 8 милиона лева са получили Министерството на отбраната и Софийската градска прокуратура в края на миналата седмица, съобщи Агенция "Фокус". Докладът е за периода 2006 - 2008 година и е изготвен от директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Гинка Драганинска. От становищата на длъжностните лица и заключенията към доклада става ясно, че над 250 са съставените актове за нарушения, които възлизат на стойност над 8 милиона лева.

публикувана от

Copyright © 2004-2022 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев