Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Първото заседание на министрите

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Мерки за справяне с финансовата криза, уволнения и назначения, отмяна на предишни правителствени решения обсъждаха министрите от кабинета Борисов на първото си редовно заседание. В края му се оказа, че бюджетът е с дефицит от 2.5 млрд.лева, а очакваният спад за годината е около 6.3 %. Затова идната сряда кабинетът ще реши – засега без да актуализира бюджета– какво да предприеме не само за по-малко харчове, но и за повече постъпления.
Министрите ще имат по-малко заместници, което според вътрешния министър Цветан Цветанов е реална оптимизация, а не намалението на заплати на висши държавни служители с 15 %, направено от кабинета Станишев, което ще бъде отменено.
Преди заседанието стана ясно, че някъде е направено достатъчно за намаляване броя на служителите – оказа се, че в МВР ексминистърът Михаил Миков е освободил достатъчно хора, а другаде тепърва това ще се случва. Все пак съкращения ще има при преминаването на МИС към МВР. Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че няма намерение да уволнява, но е необходим разумен щат при тези условия, в знак на солидарност към останалите ведомства и Министерството на образованието предвижда 5 % съкращения, макар че както стана ясно още в понеделник, това е единственият сектор, застрахован от рязане на средства.
На мястото на Стефан Юруков кабинетът назначи Георги Костов за шеф на Държавната агенция по горите.

публикувана от

Copyright © 2004-2023 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев