Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Близо 15 млн. лв. влезли в бюджета след подсещане по телефона

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Общо 14,7 млн. лв. са събрани от длъжници само за месец след телефонно обаждане или изпратен SMS от Националната агенция по приходите (НАП). През август ведомството започна пилотна кампания за уведомяване на 538 фирми и физически лица за неплатени в срок задължения, съобщават от НАП.

Това са текущи дългове, предимно ДДС на фирми, които са декларирали данък за внасяне в бюджета, но не са го платили в законния 14 дневен срок. В 90 % от случаите експертите от кол-центъра на НАП са се свързали с длъжниците по телефона.

Изпращането на СМС се оказа много ефективен и евтин способ за събиране на просрочия. Цената, платена от НАП за едно текстово съобщение, е 3 стотинки, а средният дълг на един длъжник, внесен след напомнянето по телефон или с текстово съобщение е 27.320 лв.

От НАП съветват всяка фирма или физическо лице да потърси контакт с агенцията възможно най-скоро ако установи, че има финансови затруднения и не може да плати данъците и осигуровките си. Законът дава право да се договори плащане на части или да се отложи внасянето на дължимите налози след представяне на обезпечение.

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев