Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Ирина Бокова е новият генерален директор на ЮНЕСКО

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Българският посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана днес за генерален директор на ЮНЕСКО. Тя получи 31 гласа при петото тайно гласуване в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията.

След три кръга само Ирина Бокова и египетският министър на културата Фарук Хосни останаха да се борят за поста генерален директор на Организацията на Обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). Снощи двамата получиха равен брой гласове на четвъртия тур от изборите -  по 29.

Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) има за цел да заздрави междудържавните връзки в тези области, но не може да избегне идеологичните конфликти между различни страни, отбелязва Франс прес в справка за организацията.

В ЮНЕСКО членуват 193 страни. Амбициозната й цел е "да изгради мира в умовете на хората чрез образованието, науката, културата и комуникацията".

ЮНЕСКО е известна най-вече с образователните си програми и със списъка на световното наследство, включващ културни паметници и природни обекти, някои от които са застрашени.

публикувана от

Copyright © 2004-2023 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев