Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Противогрипните ваксини - само за имуннослабите

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Противогрипните ваксини не се препоръчват масово, а само ако пациентът попада в рискова група. Това обясни в интервю за БТА проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология. По думите й здравият човек не се нуждае от противогрипна ваксина.

Ваксини и имуностимулации с определени препарати се препоръчват само ако имунната система наистина е отслабена и нарушена, обясни тя.

Сред рисковите групи са хора с хронични заболявания като диабет и астма например. Ако човек често боледува, развива усложнения, "прихваща" всяка инфекция, често му се налага да взема антибиотици, то той трябва да се обърне към специалист имунолог, съветва експертът.

В този случай е необходимо да се диагностицира дали имунната система е отчасти или по-тежко увредена и да се премине към нейното стимулиране.

Профилактиката трябва да започне в края на есента и началото на зимата. Имунитетът трябва винаги да се поддържа в добро състояние, а не да се подсилва само в определен период от годината, смята проф. Наумова.

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев