Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Един тон мляко разляха млекопроизводители в центъра на Търговище

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Един тон мляко разляха днес в центъра на Търговище млекопроизводители от общината. "Заедно да спасим животновъдството в България" - призоваха те с плакати. Деца и възрастни получиха по чаша топло мляко, за да сравнят качествата му с това, което купуват от магазина.

В протеста се включиха около 30-40 представители от Регионалната асоциация на  млекопроизводителите в Търговищко. Те изказаха недоволство по три основни пункта. Първият от тях - ниските изкупни цени на млякото, които по техните думи варират между 20 и 45ст. "Искаме цена по себестойност плюс 10ст." - каза единият от организаторите Милчо Бонев.
Втората причина, която изтъкнаха животновъдите, бе качеството на фуражите. "Неможе да произведем качествено мляко, когато няма пълноценно хранене на животните" - поясни  Бонев и допълни - "Нужен е единен стандарт за фуражите, които закупуваме и качествен контрол за спазването на този стандарт." Млекопроизводителите изтъкнаха на трето място нуждата от квалифицирана работна ръка. Според тях при наличието на толкова висока безработица, не е ясно защо държавата не провежда квалификационни курсове в тази насока.
Стачкуващите обвиниха собствениците на мандри в региона в ежемесечно картелно споразумение за ниски изкупни цени на млякото. Според Милчо Бонев, цените в Търговищко, Шуменско и Разградско са най-ниски. Те настояваха още за ограничаване използването на сухи млека и палмови масла, за налагане на жестоки глоби при неспазване качеството на фуражите, качеството на млеката и продуктите от тях.
Млекопроизводителите подчертаха още, че с протеста си те не защитават само своите интереси, а и тези на всички хора, които имат право да консумират качествени мляко и млечни продукти. "Преди две години и половина ние обявихме, че палмовото масло е канцерогенно и засяда в организма, в последствие и учените го доказаха и какво стана свалиха цената на сирената и млякото с палмово масло, но пенсионерите с малки пенсии пак това купуват, защото то им е по джоба. Пълен е хаоса в цялата държава. Искаме на всеки продукт да е изписано в проценти какво съдържа." - каза също Милчо Бонев.
Това е първият етап на стачни действия по региони, вероятно следващия ще е обединени протестни действия в столицата. Млекопроизводителите заявиха, че са готови да затварят пътища и магистрали. Информацията е на DarikNews.

публикувана от

Copyright © 2004-2023 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев