Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Изчислиха допустимото ниво на замърсяване на Земята

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Петгодишен проект, осъществен от британската метеорологична служба с финансиране от Европейската комисия, изчисли допустимото ниво на замърсяване, което светът може да си позволи, за да удържи покачването на глобалната температура в безопасни граници. Изследването обедини усилията на учени от 66 институции по целия свят. Изследвани са пет климатични модела, за да прогнозират количеството парникови газове, които могат да бъдат отделени в атмосферата преди концентрацията на въглеродния диоксид да повиши световната температура с критичните 2 градуса по Целзий.

Резултатите сочат, че минималната концентрация на CO2 не бива да надвишава 450 частици на милион. В момента тя е около 400. Да се ограничи повишението на глобалната температура под 2 градуса означава, че емисиите на газа трябва да бъдат сведени почти до нула към края на века, обяснява директорът на проекта Пол ван дер Линден.

Прогнозите за последиците от покачването на глобалните температури с над 2 градуса са урагани, горски пожари, топлинни вълни, недостиг на вода и наводнения. Добивът на зърно в някои региони може да се увеличи, но в други може да настъпи суша. Очаква се също разпространение на вредители и болести по животните.

публикувана от

Copyright © 2004-2022 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев