Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Излизаме от кризата на пролет, според Дянков

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Прогнозите на финансовото министерство за излизане от кризата вещаят това да се случи през пролетта на 2010 година.

Това заяви в интервю за БНТ финансист номер едно на държавата Симеон Дянков. Той не пропусна да се похвали за успешната 2009 година, в която България успя да отчете най-малкия дефицит в целия Европейски съюз. Министърът подчерта и целите, пред които е изправено финансовото ведомство: даване на тласък на икономиката чрез запазване на нивото на данъците и разплащане към земеделци и строители. По сектори Дянков прогнозира, че туризмът тази година ще се справи много по-добре, за разлика от миналата.

По мнение на финансовият министър трудна за строителството остава не само 2010-та, но периода чак до 2014 година. „Строителите трябва да се преориентират към истинска инфраструктура” – коментира Дянков.

Някои сектори няма да могат да се възстановят години наред, но пък сектори, като хранително-вкусовата промишленост ще бъдат по-добре от преди.

Главните цели на кабинета е да подпомага бизнеса, затова правителството ще води твърда политика за превръщане на България в център за чуждестранни инвестиции. Финансист номер едно допълни, че следващите месеци ще са трудни, но пък очаква в този период банките да станат по-благосклонни в отпускането на кредити, след като задълженията към бизнеса бъдат разплатени.

Безработицата ще продължава да расте, като в края на годината тя ще е малко на 11 %. Ако предвижданията на правителството се сбъднат: на пролет икономиката ни да тръгне на горе, то Дянков очаква 2010-та да завърши с положителен знак за страната ни.

 

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев