Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Няма желаещи за елитните училища в Търговище

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Отпаднаха много от паралелките за прием след седми клас в училищата в Търговище.  Желаещите да влязат в така наречените елитни класове се оказаха в пъти по-малко от обявените места

Повече от 1000 ученици в областта се явиха на изпитите по български език и математика след седми клас. Триста от тях бяха скъсани, около 700 имаха реален шанс да се класират за профилираните паралелки. На практика обаче желаещите са не повече от 200. И предварително обявените класове започват да отпадат един по един.

"От заявените 10 паралелки, първоначално на първи етап на класиране, беше прекратен приемът за две паралелки. Следваше прекратяването на приема след трети етап за още две паралелки”, заяви Стефан Станчев, старши експерт по организация на средното образование в РИО Търговище.

Местната езикова гимназия е едно от училищата, където цяла паралелка отпадна, а други две са на ръба с по 18 ученика. Според ръководството й причината е, че учебните заведения заявяват нереално висок прием.

"Отдавна вече в Търговище училищната мрежа е остаряла. Работи се по модел, който е от преди 20 години и мисля, че е крайно време този модел да бъде променен така, че да отговаря на съвременните условия - прекалено много училища за прекалено малко ученици”, каза Атанас Цанев, директор на ПГИЧЕ "Митрополит Андрей.

По тази причина хора от системата прогнозират недостиг на средства в част от местните училища.

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев