Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Борисов строи магистрали и в парламентарния контрол

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

В края на мандата на управляващите от ГЕРБ България ще бъде една добре подредена държава. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на БСП Сергей Станишев и колегата му Петър Димитров кога доходите на българите ще достигнат средноевропейските. Според бившия премиер до 2013 няма да се вдигат заплати и пенсии, което ще доведе до намаляване на доходите с 10 на сто. Настоящият министър-председател му отговори, че доходите на хората ще нарастват с времето, когато максимално бъдат усвоени средствата от еврофондовете и се увеличат инвестициите в страната.

„Запазихме най-ниските данъци в Европейския съюз и продължаваме да не намаляваме пенсиите и заплатите. Не е коректно във време на финансова и икономическа криза, която тресе целия свят и всички хора знаят, че е така вие да сравнявате едно златно време и за инвестиции, и за строителство, защото така наречените излишъци от вас, ако ги бяхте вкарали в магистрали, в инфраструктура и сега да ги виждаме, щеше да е много по-лесно. Ние не ги виждаме и никой не ги вижда. Откривам това, на което си правя първа копка. Имам автобиография. Вече толкова години работя и си ги правя, и си ги контролирам, и ускорявам срокове и постигам нагледно това, което при вас беше само мечти и сънища и го виждахте само със сърцето си", каза премиерът Борисов.

„Кажете на българите след две години и половина, когато свършва мандатът ви, каква ще е минималната работна заплата, каква ще е пенсията", обърна се към премиера депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Петър Димитров.

„Какво ще има България след края на мандата? Ще има магистрали, ще има южна дъга, ще има естакади, ще има поне 50 процента усвояване на еврофондовете, които при вас бяха спрени, ще има най-ниските и най-привлекателните данъци в ЕС и ги има. Ще има една добре подредена държава", отговори министър-председателят.

Петър Димитров от БСП възрази срещу отсъствието на вътрешния министър Цветан Цветанов от парламентарния контрол. Според депутата от левицата ангажиментите на Цветанов не са служебни и неотложни и не могат да се поставят над тези в парламента. „Моля ви, ако приемате Цветанов като таралеж, да не превръщате парламента в онова, което се страхува да седне върху него", обърне се към председателя на НС Цецка Цачева Петър Димитров. Тя не пожела да му отговори. Вицепремиерът Цветан Цветанов е във Велико Търново за среща със студенти от университета в града.

При друг въпрос на левицата, Сергей Станишев поиска премиерът Борисов да предостави списък с необезпечените договори, които е оставил кабинетът на "тройната коалиция" на сегашното правителство. Министър-председателят не даде конкретен отговор на настояването на лидера на БСП, но отново посочи, че кабинетът "Станишев" в последния месец от своето управление е увеличил пенсиите и не е оставил буфер за посрещане на икономическата криза. Той припомни и някои от споразуменията за модернизация на армията, като това за купуване на многоцелеви корвети за близо 1 милиард лева. Сергей Станишев отвърна, че неговия кабинет е оставил фискален резерв от близо 8 млрд. лв., а договорите за модернизация на армията са сключени от правителството на НДСВ.

Източник: dariknews

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев