Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Има ли бъдеще браузърът Opera?

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Opera има една уникална особеност. За разлика от Firefox, Chrome, Safari или Internet Explorer,  този браузър носи пари на своите разработчици. А пък други средства за съществуване норвежката компания Opera Software  няма. Няма пари – няма Opera. Това на практика е проблем, тъй като източниците за пари, на които разчитат в компанията, могат да се окажат не толкова стабилни и продължителни във времето.

 

Отначало нека разберем по какъв начин Opera Software  изстисква пари от своя браузър. Съдейки по финансовите отчети и информацията за инвеститорите на официалния сайт, основният начин е продаването на лицензи за мобилните версии на браузъра на производители на телефони и мобилни оператори.

През 2009 г. Opera Mini и Opera Mobile  са донесли на компанията около 73 млн. долара (чистата печалба е по-ниска). Значителна част от тази сума е от лицензи, плащани от производители и оператори, които инсталират Opera Mobile или Opera Mini  в своите устройства. Сред партньорите на Opera  са HTC, Huawei, Motorola, Nokia, Samsung, Sharp и Sony Ericsson.  Освен това, кодът на Opera Mobile  се използва в телевизионни приставки, плейъри и други подобни устройства, произвеждани от Archos, Nintendo, Philips, Sony и други компании.

Opera  за обикновени компютри е далеч по-малко печеливша. През 2008 г. компанията е изкарала от тази версия около $31,5 млн., по-голямата част платени от Google. Както разработчиците на Firefox, и създателите на Opera получават отчисления от реклама в търсачките, по която кликат потребителите, попаднали там от полето за търсене в браузъра.

В последните си финансови отчети  Opera Software твърди, че интересът на производителите към лицензите за Opera Mobile  в последно време е малко по-нисък от очаквания, но това не означава, че компанията изпитва затруднения. Обратното, засега всичко върви много добре. Въпросът обаче е докато ще продължи благоденствието?

Да започнем от мобилния пазар. Едно време Opera Mobile беше едва ли не единствения пълноценен браузър, способен да върви на мобилен телефон. Сега ситуацията е коренно различна – във всяка съвременна мобилна платформа е вграден браузър, сравним и даже превъзхождащ по качество продукта на Opera Software.

Каквото и да се случи, в обозримо бъдеще Opera Mobile  няма да стане най-популярния браузър за  Android, да не говорим за iOS или Windows Phone и едва ли създателите на Opera си правят някакви илюзии по този въпрос. Нещо повече, Apple и Microsoft  забраняват на производители на телефони и оператори да внасят промени в стандартния интерфейс на своите платформи, а това означава, че не могат да заменят браузъра по подразбиране с друг. Според слуховете, и Google се е замислила да направи същото.

Какво означава това? Ако след някоя и друга година пазарът на смартфоните бъде разделен между  Android, iOS и Windows Phone,  доходите, течащи от производители и оператори в джоба на Opera Software ще пресъхнат. Перспективите на Opera Mini  са още по-бледи. Opera Mini  има две безспорни предимства. Преди всичко, тази версия работи даже и на най-слабите телефони. Освен това, за сметка на обработка на данните на сървърите на Opera, времето за зареждане на съдържанието съществено намалява и когато Интернет връзката е бавна, това е много полезно.

Да, но и мощта на телефоните, и скоростта на връзката само ще нарастват в бъдеще. Още сега пълноценни версии на браузърите работят добре даже на относително евтини устройства ($200), а какво ще се случи след две години? Съвсем скоро всички преимущества, които има сега Opera Mini,  ще станат незабележими за повечето потребители. А мобилните оператори ще загубят интерес към Opera Mini още по-бързо.

Между другото, Opera Mini не е просто програма. Всяка заявка, изпратена през този браузър, минава през някои от центровете за данни на компанията и данните се компресират. С други думи, всеки въпрос, изпратен от Opera Mini  - това са разходи за Opera Software. А разходите много бързо могат да се превърнат в загуби.

Тогава какво остава? Google все още е съгласна да плаща за търсене от интерфейса на браузъра. Google обаче си има и собствен браузър, а да станеш зависим от съдържанието е най-лошото, което може да се случи.

Едва ли в Opera не се досещат за надвисналата над компанията заплаха. По-скоро обратното, наясно са с положението на нещата. Неотдавнашната покупка на фирмата AdMarvel, занимаваща се с мобилна реклама свидетелства за това, че в Opera Software  вече търсят нови бизнес модели. Дали ще ги намерят – ще видим.

Източник: pcworld.bg

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев