Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Тошиба иска да строи огромна слънчева електроцентрала в Ямбол

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Японската компания „Тошиба” и Токийската електрическа компания ще се обединят с японското правителство, за да построят в България една от най-големите слънчеви електроцентрали в света, предаде АФП.

Електроцентралата ще бъде построена в Ямбол до март 2012 година, а стойността й ще е над 100 милиарда йени (1,2 милиарда долара), съобщи японският ежедневник "Никкей".

Като член на Европейския съюз България има нужда бързо да увеличи източниците си на възобновяема енергия, за да намали въглеродните емисии. ЕС има поставена цел да намали въглеродните емисии с 20% до 2020, спрямо равнището им от 1990-а, пише БГНЕС.

С използването на японската технология, нашата страна цели да осигурява 16% от електропотреблението си от възобновяеми енергийни източници до 2020 година, спрямо около 7 на сто в момента. Тошиба, Токийската електрическа компания, японската търговска компания Иточу и подкрепяната от правителството Innovation Network Corp ще създадат съвместно предприятие, като инвестират около 50 милиарда йени. CEZ Group, седмата европейска енергийна компания, също ще участва в съвместното предприятие, като ще даде до 20 милиарда йени.

Министърът на японската икономика и индустрия Банри Кайеда и българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще се споразумеят да подкрепят консорциума на среща в началото на следващата седмица, очаква "Никкей".

"Вярно е, че Тошиба провежда различни дейности по развиването на слънчевата електроенергия в България", заяви говорител на фирмата. "Но не можем да коментираме по специфичен проблем и още нищо не е решено". Централата ще стартира с капацитет от около 50000 киловата. Капацитетът й ще бъде увеличаван постепенно до 250 хиляди киловата за 5 години, съобщава финансовият ежедневник.

Източник: Dariknews.bg

публикувана от

Copyright © 2004-2023 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев