Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

BMW ConnectedDrive с нова система за трафик информация

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

BMW ConnectedDrive представя ново поколение информация за пътното движение. От есента на 2011 г. навигационната система BMW Professional ще бъде с по-добро покритие на пътната мрежа в Европа, по-подробна информация, по-често обновяване и оптимизирани опции за избор на алтернативен маршрут.Тя ще предоставя и информацията за пътното движение в реално време (RTTI) от BMW ConnectedDrive.

Тази информация ще може да се използва за изчисление на най-ефективния маршрут, както и за последващи препоръки за отклонение от него. Основните предимства на информацията за пътното движение в реално време са по-бързата и по-пълната информация, предавана чрез клетъчни мрежи и интегрираната в автомобила SIM карта. Новата система обхваща освен магистралите и основните пътища и градските улици и множество междуградски пътища. При анализа на пътната ситуация се отчита значително повече информация, която също така се обновява по-често. В бъдеще шофьорите на автомобили BMW ще получават наред с предупрежденията за задръствания по пътя, по който шофират в момента, и точна информация за пътната ситуация по възможните отклонения. Така неочакваното забавяне по алтернативните маршрути вече остава в миналото. Защото навигационната система търси винаги най-бързия маршрут до зададената крайна дестинация, дори и при най-неблагоприятните условия.
Осезаемото предимство на този вид информация за движението, в сравнение с бюлетините за състоянието на трафика се дължи на значително по-големия обем информация, използвана при анализа на пътното движение. В момента освен полицейските сведения за пътното движение по магистралите и големите пътни артерии има инсталирани все още малко на брой сензори, но в бъдеще ще се появят подвижни и стационарни автомобили, които ще предоставят последната информация за пътния поток и образувалите се задръствания. Подобно на системите за направляване на спедиторските превозвачи и таксиметровите автомобили с навигационни системи, свързани с контролен център, мобилният телефон в автомобила може да доставя информация за образувалите се задръствания.
Динамичните мрежови връзки в клетъчните телефони предават по анонимен начин движението на всеки автомобил и го локализират в съществуващата пътна мрежа. Броят местоположения и бързината на промяната им в рамките на клетъчната мрежа предоставя информация за пътната ситуация на това място в момента. Информацията се предава в реално време чрез наличната клетъчна GSM мрежа. Поради това не е необходима активация на приложения за смартфон.
Компютърната система за следене на движението на местните органи за контрол на трафика също ще бъде включена при натрупването на информация и така шофьорите ще имат информация за възможното закъснение, движейки се по околовръстни и междуселищни пътища. Последната информация за пътния поток се изобразява на контролния дисплей на контролната система iDrive под формата на цветни пътни маркери.
BMW ConnectedDrive с нова система за трафик информация - снимка     BMW ConnectedDrive с нова система за трафик информация - снимка 2

За различните пътни ситуации се използва различно изобразяване - от зелено за свободно движение, през жълто за бавно движение и оранжево за движение „спри”-„тръгни” до червено за напълно блокирано движение. Подложена на анализ пътната мрежа е разделена на части от по 500 метра, а информацията се обновява на всеки три минути. Това означава, че се предоставя изключително точна информация за дължината на образувалите се колони и очакваното забавяне. Водачът може да следи промените на карта с цветни маркери и да преценява дали пътната обстановка се влошава или подобрява.
Подробната информация с покритие на цялата пътна мрежа позволява на системата за информацията за автомобилното движение в реално време да дава надеждни и точни препоръки за наличните алтернативни маршрути. Така например, ако има информация за образувала се колона на определена част от магистралата, навигационната система веднага изчислява очакваното забавяне ако е включено направление до крайна точка. Но забавянето не е единственият параметър, който би могъл да бъде измерен. Тъй като за първи път се следи движението извън магистралите, системата предлага ефективен избор на алтернативни маршрути. Това отново в значителна степен намалява риска от попадане в друго задръстване, при избора на алтернативни маршрути.
Препоръките за избор на алтернативен маршрут включват точна информация за разликата в разстоянието и необходимото време, сравнени с разстоянието и времето по настоящия маршрут. Така шофьорът може да избере дали да изчака в задръстването на главния път, ако алтернативния маршрут не му спестява време. Или пък да направи по- голямо отклонение.
Ползването на услугата информация за автомобилното движение в реално време RTTI изисква автомобилът да е оборудван с навигационната система BMW Professional с възможност за интегриране на мобилен телефон с Bluetooth интерфейс. Новото поколение информация за пътното движение се предлага като платена опция с договор с BMW ConnectedDrive.

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев