Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Очакват ни по-точни прогнози за времето

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Българските метеоролози ще могат да правят по-точни прогнози за времето в средносрочен период (до 15 дни). Това ще е резултатът от прилагането на проектоспоразумение за сътрудничество между България и Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози, което правителството ще разгледа утре.
Европейският център е организация за изследвания и оперативна дейност в областта на средносрочните прогнози на времето и е създаден с цел да обедини научните и технически ресурси на европейските метеорологични служби и институции за изготвянето на по-точни предвиждания за по-дълъг период, необходими за обществото и икономиките на държавите-членки. В момента в центъра членуват 18 страни от ЕС и други 13, с които Центърът има споразумения за двустранно сътрудничество.

С присъединяването си към Центъра Националният институт по метеорология и хидрология при БАН ще получава анализи и прогнози за времето на най-високо професионално ниво. Достъпът до тази информация ще позволява изготвяне на високонадеждни средносрочни прогнози за времето и прогнозиране за особено опасни метеорологични явления - рязко застудяване, горещи вълни, проливни валежи, бурни ветрове и др. Ранното предупреждение на държавните институции и гражданите ще позволи своевременно да се вземат мерки, което ще намали ефектите от въздействието на природните стихии.

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев