Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Интрига в избора на генерален директор на ЮНЕСКО

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Изпълнителният съвет (ИС) на ЮНЕСКО днес отново не успя да избере нов генерален директор на организацията на третия тур от гласуването.

Нито един кандидат не успя да събере необходимото мнозинство от гласове на 58-те членове на ръководния орган на организацията, и в понеделник ще има четвърти тур, съобщи говорител на ЮНЕСКО.

Според дипломатически източници египетският министър на културата Фарук Хосни е получил 25 гласа срещу 23 вчера, следван от българския кандидат Ирина Бокова - 13 срещу 8 гласа вчера.

Интензивни консултации се водят през последните дни между европейските делегации, за да се стигне до единна кандидатура, която  да се противопосатви на египетския кандидат, предизвикал полемика заради антисемитски и антиизраелски позиции, в което го обвиняват еврейски организации и интелектуалци.

Мнозина наблюдатели се съмняват, че четвъртият тур ще внесе промени в съотношението на силите. Мнозинството се склонява към мнението, че решаващ ще стане петият тур във вторник, когато в бюлетината ще останат имената само на двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа.

Изпълнителният съвет трябва да завърши всички процедури до 22 септември и да информира за резултатите генералната конференция.

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев