Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Президентът Първанов отстрелял дива свиня извън сезона

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Президентът Георги Първанов е бил на лов през юни 2006 г. в района на Попово, където се е проявил като отличен ловец. Остреляната от него дива свиня му е донесла трофей, оценен по стандартите за ловните трофеи на 117.6 точки. 119 точки биха му донесли златен медал. Ловът е отразен в поповския „Местен вестник” от 10.07.2006 година. По това време, президентът е гостувал лично за три дни на кмета на община Попово – Людмил Веселинов.

Първият проблем в случая е, че ловът се е състоял извън ловня сезон, коментира пред телевизия EBF юристът Марин Божков. Сезонът за лов на дива свиня започва през октомври и завършва през втората седмица на януари, уточниха от Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ). Президентът е бил на частно посещение и е ловувал в качеството си на гражданин, а не на държавен глава.

Вторият проблем е, че по същото време срещу кмета на община Попово са се водили няколко наказателни и граждански дела за злоупотреби. Гластност на случая даде общинският съветник от Попово Веселин Несторов. Според него, над президентския приятел е опънат съдебен и политически чадър.

Людмил Веселинов управлява град Попово вече пети мандат. През последните години той многократно е обвиняван за корупция и злоупотреби с власт. Срещу него има множество преписки и дела. Основните обвинения срещу него са за неправомерно разпореждане с общински имоти, както и във фаворизация на една единствена фирма – търговищката „Стройкомерс – ТТ”, печелеща всички обществени поръчки за строителство в община Попово. През миналата година при изпълнението на ремонт на поповските училища по оперативна програма „Регионално развитие” на ЕС, администрирана от МРРБ се установи, че липсва всякаква строителна документация, не са изграждани предвидените пожароизвестителни и пожарогасителни инсталации, а таванът на едно от училищата падна и родителите на учениците принудиха общината да го затвори.

През април тази година жители на Попово протестираха пред сградата на ВСС в София. Те твърдят, че ненаказаността на Веселинов се дължи на покровителство от корумпирани магистрати.

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев