Съобщение което ще се слайдва

Новини от Търговище

Традиционните OS може да изчезнат в бъдеще

Търговище, — Wednesday, 30 November -1 - +

Операционни системи винаги ще има, но тяхното значение за редовия потребител играе все по-малка роля. Всеки, който е виждал как хора, които преди не са пипали компютър работят с iPad може да си представи в какво направление се движат индустрията и домашните компютри. Android устройствата само засилват тази тенденция, която ще доведе до повсеместното разпространение на таблети или компютри от нов тип.

 

Разбира се, писането на писма с помощта на сензорния екран не е много удобно, но пък и на средния потребител му е все тая – той рядко пише писма и не може да набира бързо текст. Даже е чудно, че не са се появили сензорни клавиатури с азбучно подредени букви.

Много по-важно е това, че  Android и iOS  са действително потребителски продукти. Ако нещо работи не както трябва или някоя програма е забила, потребителят само изключва и после включва устройството.

Що се касае до фирмите, те днес харчат огромни средства за покупката на операционни системи и лицензи за софтуер. Компаниите имат редица собствени приложения и им трябват клавиатури, тъй като от това зависят резултатите от работата. За разлика от повечето обикновени потребители, те се занимават със създаването на продукти, а не са само консуматори.

Но всеки, който се е сблъсквал със средностатистично голямо предприятие ще ви каже, че макар като цяло да се използват стотици приложения, в повечето компютри са инсталирани единици. 80% от служителите на компанията не използват нищо друго освен офисен пакет и няколко специализирани програми. Сега много корпоративни приложения стават уеб базирани.

Дори процесорите от преди 10 години са в състояние да стартират Office, а пък задачите на бизнес компютър могат да се изпълняват и от решение с мощта на Apple TV за $100.  В качеството на хард диск може да се използва 8 GB флаш памет – важните данни се съхраняват на мрежови дискове. Нужен ли е ноутбук за набор на текст? Всъщност не, можете да включите външна клавиатура към някой таблет. А чрез корпоративен аналог на магазин за приложения, инсталирането и обновяването на софтуера в целия парк корпоративни компютри е лесно и не изисква усилия.

 

 

 

 

По този начин, делът на традиционните компютри в корпоративния сектор не е изключено да намалее до 20%. Тези компютри ще се използват от ръководния състав и специалистите. Промените всъщност могат да отидат и по-далеч, като постепенно се съкращава компютърният парк – това ще позволи да се икономисат значителни средства за хардуер и софтуер. А познатите ни досега операционни системи, ще останат само в света на сървърите, значението на които с времето само ще нараства.

Разбира се, това са само теории. Но невероятният успех на iPad  и неистовото желание на всички производители да произвеждат собствени таблети навеждат на мисълта, че предстоят значителни промени в света на IT. Доколко те ще са дълбоки, само времето ще покаже. Спомнете си обаче, че само преди 15 години никой не си представяше мобилните телефони нито толкова масови, нито толкова функционални, колкото са сега...

Източник: pcworld.bg

публикувана от

Copyright © 2004-2024 Targovishte.COM Всички права запазени.

Design & Web Developer: Иван Георгиев